Kaivinkoneet muokkaamassa maata ja kylvämässä SeedGunilla

Metsän nopea uudistaminen on paras ilmastoteko

Glasgown ilmastokokouksessa marraskuussa 2021 yli sadan valtion johtajat allekirjoittivat sopimuksen metsäkadon pysäyttämisestä vuoteen 2030 mennessä. Se on kunnianhimoinen, upea tavoite. Toivomme kaikkien mahdollisten tahojen lähtevän mukaan tekemään töitä tuon tavoitteen saavuttamiseksi. Metsien nopea uudistaminen hakkuiden jälkeen on avainasemassa.

Me olemme tehneet töitä metsittämisen kanssa jo vuosia. Unelmamme on olla seuraavan 50 vuoden aikana mukana metsittämässä maailmanlaajuisesti puolet siitä maaperästä, joka sopii metsitettäväksi.

Metsitettäväksi sopivia maita on monenlaisia. On selkeitä reheviä maapohjia, joilla taimien istutus on loistava vaihtoehto. Ja on paikkoja, joissa koneita ei ole saatavilla, mutta ihmisiä hommiin löytyy. Silloin istutus ja kylvö hoituu käsipelillä.

Konekylvö säästää työaikaa, kun muokkauksen jälkeen ei tarvitse lähteä siemenpullo kädessä kiertämään kylvöpisteitä

Hankalimpia ovat maastot, joissa pottiputket kilahtavat kiveen ja istuttajan kroppa on koetuksella hänen yrittäessään selvitä kivikossa taimivakan ja putken kanssa. Ei se käsin kylvökään kivikossa kiipeillessä ole mukavaa. Tällaisiin kohteisiin on konekylvö oivallinen ratkaisu. Konekylvössä maanmuokkauskoneeseen on liitetty kylvölaite, jolla saadaan samalla hoidettua kylvö, kun raapaistaan kivennäismaata esiin ja sopiva laikku siemenille.

SeedGun -konekylvömenetelmä on kehitetty, jotta voimme tarjota siemenelle parhaat mahdolliset olosuhteet itää ja kasvaa terveeksi puuksi. SeedGun-laite on helppo asentaa lähes mihin tahansa maanmuokkauskoneeseen. Kuljettajan on helppo napin painalluksella ampua sopiva määrä siemeniä laikkuun juuri avattuun kosteaan maahan. Aikaa tuohon ei mene paria sekuntia enempää, kun työn oppii.

Jos maasto on vaihtelevaa ja siellä on paikoitellen istutukseen sopivampaa paikkaa, maanmuokkauskoneella voidaan tehdä istutuspaikat valmiiksi ja taas jatkaa kylvöä, kun kohta on sille paremmin sopivaa.

ASTA-tiedonkeruujärjestelmä kerää istutuspaikkojen ja kylvöpisteiden tiedot

Jos SeedGun on yhdistetty Risutecin ASTA -tiedonkeruujärjestelmään, sillä saadaan suoraan laskettua kylvetyt pisteet ja tehdyt istutuspaikat. Raportin perusteella on helppo tilata oikea määrä taimia kohteelle sekä laskuttaa tehty maanmuokkaus- ja kylvötyö. Taloudellista sekä työn tekijälle, että metsänomistajalle.

Tiesitkö muuten, että kylvöjä voidaan tehdä talvellakin? Kun lämpötila on laskenut alle +10 Celsius-asteen, eivät siemenet enää idä. Maanmuokkaus ja kylvö voidaan tehdä hyvinkin talvella, jolloin syksyllä tehtyjen hakkuiden jälkeen siemenet ovat jo maassa odottamassa, kun kevät tulee ja lämpötila nousee riittäväksi siementen itämiseksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *